Pages

Saturday, 13 October 2012

PERANCANGAN MANUSIA....

dah lama rase nyer aku tak buat new post kat blog ni...tapi hari aku kembali dgn sebuah 

artikel yg aku nk share dgn korang. aritikel ni aku t'bace daripade majalah Q&A  pasal 

bagaimanakah manusia merancang...daripade artikel ni baru aku sedar yg kebanyakan kita 

selama ni merancang macam2 untuk berjaya dalam hidup,nak capai cita2 la,nk kaya la,nk 

dapat pangkat besar la.... kadang2 kalau dah serius sangat sampai ditulis atas kertas pun 

ada....tapi ada tak pada masa yang sama kita merancang nak capai kejayaan di akhirat....kita 

mungkin terlalu banyak kejar ilmu dunia tapi dimanakah usaha kita nak kejar ilmu 

akhirat...mungkin anda pakar dalam ilmu biologi,fizik,matematik dan teknologi tapi macam 

mane dengan ilmu Al-Quran???ade tak kite pernah cuba nak jadi pakar dalam bidang tu...
sumber:google

.memang ilmu2 seperti matematik,biologi,fizik,kimia dan lain2 ni mmg dituntut dalam islam 

supaya kita belajar kerana ia adalah ilmu fardhu kifayah tapi jangan lah sampai dilupa ilmu 

fardhu ain yg sepatutnye menjadi keutamaan....jadi sama2 lah kita renung2kan..peringatan  

untuk semua termasuk kepade diri sendiri ni yg tidak sempurna...Wallahualam~~~

2 comments:

headayahchul :) said...

humm , btol gak .Ssh nk jmpe org m'sia yg pkar tafsir al-quran

cyclerun_hariu said...

tau xpe....ilmu yg dikejar biar la seimbang...tokoh2 islam dulu pun berjaya jugak dalam mcm2 bidang...tpi kebanyakan mereka pun mampu menghafaz Al-Quran...